Weak brains och en "Ronaldo-knackning" på Stadsparksvallen

Kalmar FF hade ikväll möjligheten att säkra ett allsvenskt kontrakt till kommande säsong. Men det ville sig inte. Jönköpings Södra kunde vinna det småländska derbyt med 2-0 efter två straffmål, ett i vardera halvlek.

Publiken på Stadsparksvallen fick bevittna en grinig tillställning där många spelare fokuserade på andra saker, externa sådana (motståndare och domare), än att försöka prestera bra fotboll. Raymond Verheijen hade nog myntat klassiska weak brains i detta skede.

Kalmar valde att ställa upp i formationen 4-4-2 med Papa Diouf (djupledshot) och Fejzullahu (flytande) längst fram. Ring till höger och M.Hallberg till vänster.

  Och det var genom Ring, som vandrade inåt i banan, och skapade en del oreda initialt i matchen. Exempelvis har han ett bra skott där keeper Cajtoft får sträcka ut ordentligt. Ju längre matchen led, ju bättre kontroll fick J-södra på Ring och i andra halvlek neutraliserades han fint.

  I övrigt hade Kalmar FF möjligheter genom fasta situationer, dock utan att få till några egentliga farligheter.

  1-0-målet föll i matchminut 18 då Thelin förvaltade en straff på bästa sätt, en straff som han själv skapat. Thelin, springer på det mesta och hotar ofta på ett bra sätt bakom en backlinje, så även i situationen där han fixar fram en straff.

  Det är egentligen en rensning som kommer mot spelyta 3, Thelin uppfattar detta direkt och ger sig iväg in, mellan två breda KFF-mittbackar, och hinner först på bollen. Han hamnar i en 1v1-duell med Dyrestam och i ett försök till inspel träffar han mittbackens hand/arm.

  (Thelin ges en stor yta att löpa in på, mellan Dyrestam och V.Elm som ligger väldigt brett isär. Dyrestam får dessutom två spelare att hålla reda på i denna situation som sedermera leder till straffen och 1-0).

  Om den första halvleken var relativt jämn så är det fördel J-södra i den andra. De vinner dueller och andrabollar samt hotar motståndaren med ett varierande spel och ett tydligt djupledshot vilket gjorde det jobbigt för Kalmars backlinje och keeper.

  Och keeper Hägg Johansson ska nog vara glad över att domaren inte valde att blåsa straff när Thelin tryckte iväg i djupet och gick omkull när en feltajmad Hägg Johansson dök på hans fötter.

  Den andra straffen skulle dock komma – några minuter före full tid – när Dyrestam krokar i fine Kozica (efter en ”Ronaldo-knackning” bakom ena benet). Även denna gång tar killen som fixade straffen hand om den och prickskjuter in det avgörande målet.

  Kalmar hade problem idag. I flera skeden av spelet. Exempelvis i anfallsspelet, där blir man lättlästa, och när inte Ring kommer loss – som vi är vana att se honom numera – hade Kalmar inte mycket att komma med.

  Fejzullahu har varit väldigt nyttig för Kalmars del under hösten. Ur flera aspekter. Men nog hade många förväntat sig fler poäng, och framför allt mål, av honom.

  Han tenderar att komma ganska långt ifrån straffområdet och den så åtråvärda golden zone. Personligen skulle jag vilja se honom mer centralt, och i en högre utgångsposition, just för att kunna hota med flera avslut.

  Kalmar har två tuffa matcher kvar i BK Häcken (borta) och Djurgårdens IF (hemma). Dock behöver de inte vara oroliga för någon kvalplats, där blir det istället en högintressant fajt mellan Jönköpings Södra och GIF Sundsvall.