Blogg

Vackra fotbollsmål och en taktisk solid insats av Kalmar FF

Inför mötet mellan Kalmar FF och Östersunds FK briserade en liten ”bomb” i media.

En ÖFK-spelare hade blivit ombedd att kliva av flygplanet till Kalmar på grund av något som skulle kunna benämnas som olämpligt uppträdande.

Och det var inte vem som helst, utan det var lagkaptenen och en av deras nyckelspelare, Brwa Nouri.

  För mig blev det intressant utifrån ett ledarskapsperspektiv. Hur hanterar coach Potter situationen?

  Det skulle givetvis vara intressant att höra hela historien kring den specifika händelsen och därefter kommunikationen mellan coach och spelare.

  Så; skulle Potter spela Nouri eller ”straffa” honom och låta honom vara vid sidan? Nouri tog bilen till Kalmar och Potter valde att starta med honom, som lagkapten.

  Andra coacher hade kanske valt det motsatta. Och vad som är rätt eller fel är omöjligt att säga då många aspekter ska vägas in.

  Men dessa två herrar har en speciell relation – och känner varandra utan och innan. Dessutom verkar Potter ha speciella band till de flesta av sina spelare samt ett väldigt intressant ledarskap överlag.

  Nu till matchen på Guldfågeln Arena.

  Coach Bergstrand skickade ut en ganska oväntad startelva på planen. Exempelvis startade han med Singh, Sachpekidis samt Biskupovic.

  Även spelsystemet var förändrat, och det rejält. Senaste tidens 4-4-2-spel ersattes av en formation där Kalmar FF i defensiven låg 5-2-3 och i offensiven kunde liknas vid 3-4-3.

   

  (Kalmars taktiska uppställning defensivt; 5-2-3).

  (Kalmars taktiska uppställning offensivt; 3-4-3, med väldigt breda yttrar i M.Hallberg och Larsson).

  För mig är detta typiskt Bergstrand; att komma med rockader inför vissa typer av matcher. Han gillar taktiskt flexibla spelare. Det är sen gammalt.

  Idag tror jag att den största anledningen till förändrat system var motståndaren. Inte skador eller avstängningar.

  Den taktiska analysen av Östersund, och den upplagda matchplanen, löd; stäng kanterna defensivt och ställ om snabbt offensivt vid bollvinst.

  Matchen slutade 2-1 efter att Kalmar FF vänt 0-1-underläge. Stor segerorganisatör var Ring. Idag visade Ring sin högstanivå och var fantastiskt fin med bollen. Segermålet var dessutom briljant. Stark soloraid.

  Bergstrands taktiska upplägg gjorde att Östersund kunde neutraliseras på ett bra sätt. Man höll dem utanför sig och wing-backarna (får man ändå kalla dem idag) M.Hallberg och Larsson gjorde ett starkt arbete i bägge riktningar, och framför allt bröt de ut fint i pressen på kanterna.

  Östersund tilläts inte skapa särskilt många farligheter och när dem väl gjorde det svarade sista utposten Hägg Johansson för stabila ingripanden (främst räddningen i första halvlek när ÖFK fick avsluta fritt i golden zone).

  Om Rings andra mål var en individuell stark prestation var det första målet ett fint samarbete mellan flera spelare. Det är ett mycket bra fotbollsmål.

  Romario driver upp bollen centralt. Knackar fram en passning bakom Östersunds mittfält. Fejzullahu möter och skapar ett hål bakom. Han sätter tillbaka bollen till Sachpekidis, som på ett tillslag hittar in (i den ytan Fejzullahu skapade med sin motrörelse) på djupledslöpande Ring.

  (1-1-målet. Bra fotbollsmål där flera spelare samarbetar i form av kombinationer och rörelser).

  Till och med Bielsa hade varit stolt. Och ass-Rydström är stolt. Det kan jag garantera efter ett sådant mål med sådana mönster i.

  Tre starka och viktiga poäng inkasserade. Och idag behöver vi inte prata om att Östersund vilade flera utav sina nyckelspelare eller att det var ett bra skede av säsongen att möta dessa.