Blogg

Starkt Kalmar FF nära att bryta dyster svit och exklusiva fruktfat hos Malmö FF

13 raka matcher utan seger för Kalmar FFBorås Arena mot IF Elfsborg är ett faktum efter dagens 2-2-tillställning lagen emellan.

Men var det någon gång Kalmar skulle vinna så var det idag. Det var Kalmar FF som kontrollerade spelet och var det klart bättre laget matchen igenom. Ändå är man i underläge två gånger om.

1-0-målet satte Prodell efter en rejäl kommunikationsmiss i de bakre leden. Romario kvitterade i den andra halvleken från straffpunkten efter att Fejzullahu gått omkull.

  I slutet av matchen blev det rejäl dramatik då inhoppare Frick bröstade in, efter ett ”ribb-flipper-spel”, 2-1 i den 87:e minuten.

  Rånet på Borås Arena? Nja, en annan inhoppare skulle få sista ordet då Hellquist satte huvudet på ett fint Ring-inlägg i spelyta 3, där han på ett svårt och skickligt sätt skarvar in matchens fjärde och sista mål.

  Som sagt, Kalmar FF gör en bra prestation. De neutraliserar Elfsborg individuellt skickliga spelare (främst Lundevall och Jebali) genom ett aggressivt försvarsspel där de skapar numerärer i det defensiva spelet (ofta 2 mot 1).

  Kalmars anfallsspel var stundom också bra. Däremot måste man omsätta det stora spelövertaget till fler klara målchanser. Idag kom man till många bra lägen men då fanns inte kvaliteten i den så viktiga (sista-)passningen/inspelet kring ytan runt offensivt straffområde. Mer noggrannhet och tydlighet i både löpningar och passningar krävs.

  Jag vill göra ett nedslag kring Elfsborgs 1-0-mål. Situationen uppstår främst genom en kommunikationsmiss där Dyrestam och Hägg Johansson är inblandade. Därefter tar Jebali skott och Nouri blockar/touchar bollen så att den friställer målskytten Prodell. Tur/otur?

  Både och, beroende på hur man ser det. Men jag tycker ändå att Kalmar FF kan vara självkritiska här. Visst, efter kommunikationsmissen blir man oorganiserade. Men samtliga spelare väntar på ett avslut och bryr sig inte om Elfsborgsspelarna som står fria i golden zone.

  Nouri går i press, Dyrestam täcker/understödjer snett bakom vid skottläget, men övriga spelare kollar endast bollhållare. Här efterlyser jag att man tittar på spelare utan boll och söker upp dem för bevakning.

  Jag tycker också att flera spelare bör kunna ställa om snabbare och hjälpa till i och kring defensivt straffområde (något man ser tydligt på rörliga bilder; att det går sakta).

  (För många spelare tittar boll och glömmer bort spelare som står fria i farliga ytor).

  Vi tar även en titt på själva skottögonblicket från Prodell. V.Elm täcker bortre stolpe tillsammans med Agardius som sätter press på skytten. Det finns egentligen bara en yta för Hägg Johansson att skydda; första stolpen. Men tyvärr löser han inte det och orsaken tror jag är att han är skymd av en Elfsborgsspelare vilket gör att han ser bollen väldigt sent.

  Med detta vill jag säga att målvakt och försvarsspelare kan hjälpas åt att förhindra och rädda avslut genom ett tydligt samarbete och på så vis täcka olika delar av målet. Många lag (främst på en högre nivå) pratar just om dessa samarbeten mellan utespelare och målvakt vilket kan leda till att mål förhindras.

  (Finns inte mycket yta för Prodell att skjuta på då V.Elm och Agardius täcker bortre yta och Hägg Johansson kan koncentrera sig på första ytan. Skymd av en Elfsborgare (?) som gör att han ser bollen sent…).

  Redan på fredag är det dags för ny match. Denna gång på Guldfågeln Arena som då gästas av IFK Norrköping. Jag tror att det finns stora chanser till ännu en hemmaseger här.

  ***

  Internationell fotboll. Min bror Erik och hans liga Eredivisie i Nederländerna har startat. PEC Zwolle har inlett med två segrar, en oavgjord och en förlust. En bra start då Zwolle förväntas att hamna i mitten av tabellen.

  Erik stod för en stark försäsong och visade upp sina kvaliteter, men när samtliga spelare varit friska inledningsvis så har ”trainer” Van`t Schip valt att spela med andra spelare och exakt samma startelva i alla matcher så här långt.

  Erik får gnugga på och ta vara på de chanser han får. Det är en lång säsong.

  Hittills har Erik agerat inhoppare vid tre tillfällen. Senast igår kväll då han spelade en kvart mot storklubben Ajax (3-0-förlust) på Johan Cruijff Arena (tidigare Amsterdam Arena) i Amsterdam inför dryga 50 000 åskådare.

  Det var häftigt att se honom äntra planen på denna fanstatiska arena som räknas som en av de modernaste arenorna i världen.

  Erik lät sig för en kort stund insupa atmosfären när laget anlände till arenan men sedan var det full fokus på uppgiften.

  Jag kan tänka mig att det är lätt att sväva iväg som mindre lag när man kommer till en sådan miljö.

  Och sådant förekommer även i Sverige och allsvenskan. Exempelvis har jag hört att coach Thomsson, då verksam i Öster IF, sa följande till sina spelare inför en match mot Malmö FFSwedbank Stadion: killar, se nu till att inte sväva iväg och bli imponerade när de ställer fram exklusiva fruktfat och liknande saker – utan fokus på vårt.