Blogg

Självrannsakan och tydlighet, Kalmar FF

Kalmar FF åkte på ännu en brutal smäll på hemmaplan. Jönköpings Södra smällde till sin Smålandsrival med 3-1 på ett kylslaget Guldfågeln Arena under måndagen.

Matchen var endast 6 minuter gammal när Gojani satte 0-1-målet. Målet uppkom efter ett svagt försvarsspel. Två centrala mittfältare i R.Elm och M.Hallberg som endast kollar på bollhållaren istället för att bevaka den farliga ytan utanför straffområdet.

Gojani hinner ostört trycka av första skottet, som dock blir misslyckat, men hinner först även på den andra bollen vilket resulterar i mål. Strax innan har V.Elm rensat bollen rakt ut på Gojani. Många spelare som i en och samma sekvens spelar ett minst sagt undermåligt försvarsspel.

  I sådana här lägen är inte bollhållaren ute på kanten det största hotet, det är spelarna som befinner sig i, eller strax utanför straffområdet. Överlag tycker jag att det läggs för mycket fokus på en eventuell assistläggare. Det handlar istället om att orientera sig, vrida på sitt huvud och ställa frågan till sig själv: vem ska jag markera, eller vilken yta ska jag försvara?

  (Skydda den farliga ytan)

  (Skydda den farliga ytan)

  (Vart är aggressiviteten?)

  (Vart är aggressiviteten?)

  Ett baklängesmål som skulle väcka Kalmar FF? Inte direkt. Snarare tvärtom. Laget uppträdde oerhört håglöst. Jönköpings Södra med sin tydlighet i spelet hade från början till slut ett övertag. De tilläts spela bollen mellan sig och hitta numerära överlägen över i stort sett hela planen. Precis som tränare J.Thelin vill se; att hitta numerärer på planen i form av vinklar och trianglar (exempelvis 3vs2 och 2vs1).

  När Kalmar FF gick i press gjorde man det en och en. Och då är det, på samtliga nivåer, enkelt för motståndaren att spela fotboll och hitta fina ytor att operera i.

  Jönköpings Södra utökade sin ledning efter 15 minuters spel. Matchens andra mål satte islänningen Vilhjalmsson med en enkel bredsida från ett par meters avstånd.

  Dessförinnan hade R.Elm orsakat en frispark på mittlinjen. J-södra som älskar att sätta igång bollen snabbt när motståndaren inte är organiserade, gjorde så. Och pang (!) så var bollen bakom en högt ståendes KFF-backlinje.

  Flera frågetecken vid detta mål också. Visste inte spelarna att J-södra gärna sätter igång snabba frisparkar (det borde de vetat om man gjort motståndaranalysen korrekt)? Och varför står backlinjen så högt när bollen ligger på mittplanen?

  Kalmar FF:s backlinje måste täppa till spelyta 3 (det såg vi inte minst mot Elfsborg). De är inte bra när de får vända sig om. De bör så ofta som möjligt försöka ha spelet framför sig och därifrån attackera bollen.

  (var de inte varnade för den snabba frisparken? Varför inte falla?)

  0-3-målet föll i den 31:a matchminuten. Bollvinst, vinkelpass snett framåt, mottag framåt och sedan ner med bollen i spelyta 3 på en djupledslöpande T.Thelin.

  Just i denna sekvens tycker jag backlinjen ligger ungefär så som de bör. De kan inte falla djupare här. De ser ut att ha kontroll på den långa bollen, men ett individuellt misstag från Biskupovic (som springer förbi djupledsbollen) bidrar till att ett friläge uppstår där T.Thelin inte gör något misstag.

  Samtliga mål uppstår efter svaga ingripande, kollektivt som individuellt från Kalmars sida. Misstag händer under en fotbollssäsong. Det är människor som spelar, inte robotar. Men att så här många misstag inträffar under de två första hemmamatcherna är oerhört förvånande.

  Romario reducerade förvisso strax före halvtidsvilan (en frispark som målvakt Cajtoft givetvis skulle räddat) men närmre än så kom inte Kalmar FF.

  Andra halvlek kontrollerades av J-södra på ett behärskat sätt. Och återigen, hur vill Kalmar FF göra mål? Ännu en match utan en tydlighet i sitt anfallsspel. Förvisso, i denna match, använde man sig av ett anfallsvapen: långa bollar på D.Elm. Resultat: i princip noll skapade målchanser.

  Intressant framtid för Kalmars del. Hur stark är gruppen? Hur starkt är ledarskapet? Vem, eller vilka, tar tag i det och visar vägen? I truppen finns kvalité och erfarenhet. Något som kan hjälpa Kalmar FF ur situationen de försatt sig i.

  Man kan börja med detta: självrannsakan och tydlighet.