Blogg

Målkalas på GFA när viktiga KFF-poäng bärgades

Kalmar FF är i strålande form. Dagens 4-2-vinst mot IK Sirius var Kalmars femte vinst på de sex senaste fighterna. Mäkta imponerande.

Kalmar fick en smakstart när man redan efter sju minuter tog ledningen. Djupledsboll, Fejzullahu-nickskarv, mottagning och avslut från Papa Doiuf, 1-0. Ett effektivt och bra fotbollsmål.

Sirius start var överlag väldigt svag, de hade stora problem initialt av matchen och detta tog Kalmar vara på.

  2-0 föll efter kvart genom formstarke kaptenen V.Elm, som vid ett inkast djupt på offensiv planhalva placerat sig inne i straffområdet. Inkast Nouri, tillbakaspel Ring, klassinlägg Nouri och en stark V.Elm tränger sig fram i boxen och trycker bollen i nät med pannan.

  Om Sirius inledning av matchen var svag var Kalmars det motsatta. Kalmar var aggressiva och starka i pressen och återerövringsspelet samtidigt som man spelade ett mycket fint anfallsspel. Varierande och bra. Korta kombinationer och rörlighet blandat med längre djupledsbollar in bakom Siriusförsvaret.

  I den 19:e minuten reducerar dock Arvidsson med ett skott utifrån som kom från ingenstans. Välkommen in i matchen Sirius; som naturligtvis fick energi av målet.

  Därefter skapar Sirius ett antal kvalitativa chanser som dock inte resulterar. Halvtid 2-1.

  Kalmar tvingades till ett halvtidsbyte då V.Elm klev av med skadekänning. Agardius in som vänsterback och Larsson flyttade in som mittback och löste uppgiften bra.

  Vi får hoppas att det inte är alltför allvarligt med V.Elm, han är viktig för laget och har visat en god form senaste tiden.

  Under en tiominutersperiod, i den första halvan av andra akten, avgörs tillställningen då H.Hallberg pangar in 3-1 och Fejzullahu gör sitt efterlängtade första mål för Kalmar FF.

  När domare Al Hakims slutsignal ljuder har Busch Thor tröstmålat för Sirius, återigen genom ett skott utifrån.

  Det var en öppen match som publiken fick bevittna. En match där offensiven i bägge lag var i fokus. Förvånansvärt mycket ytor släpptes till på respektives lags defensiva planhalvor. Dessutom var försvarsspelet i och kring straffområdet stundtals svagt.

  Offensivt tror jag coach (Nanne) Bergstrand är nöjd. Det var mycket saker som var bra i den riktningen. Defensivt tror jag han önskar sig mer (bortsett från den starka inledningen då även det defensiva spelet satt).

  Men just defensivt har vi sett det fungera bra i flera matcher den senaste tiden. Personligen har jag tidigare önskat ett starkare offensivt spel och idag fick jag det. Kanske på bekostnad för det defensiva, men vad gör det när man smäller in fyra bollar och bara släpper två? Inte särskilt mycket.

  De tre poängen var viktiga och Kalmar FF kan nu börja snegla uppåt i tabellen och inleda jakten på lag som Örebro och Elfsborg.

  Det kan konstateras att det är av yttersta vikt att förhindra avslut utanför straffområdet; genom bra press på bollhållare eller att kliva in och göra allt för att blockera ett eventuellt skott.

  Idag görs två mål från en ”andrabollsyta” precis utanför straffområdet och ett mål en bit längre ut. Gemensam nämnare: bristfällig press på bollhållaren.

  (Arvidsson skjuter från distans, men nog måste det finnas press här så skott inte kan tas på detta öppna sätt…? I just detta läge har Ring varit ute på ett offensivt äventyr och detta har skapat en numerär, 2 vs 1-läge, hos Nouri).

  (H.Hallberg trycker in viktiga 3-1 ifrån den lika viktiga ytan precis utanför straffområdet).

  (Från ungefär samma yta som H.Hallberg satte sitt mål får Busch Thor sikta in sig och placera bollen behärskat i Hägg Johanssons högra hörn).

  Slutligen. Efter samtliga insläppta mål för Sirius del samlades laget tillsammans i en grupp för att kommunicera. Jag gillade vad jag såg; att på ett konstruktivt sätt försöka gå samman och förbättra saker och ting – oavsett resultat.

  (Sirius samlar ihop laget).

  Ofta när lag släpper in mål bjuds det på ett negativt kroppsspråk samt frustrationsskrik vilket jag har svårt att se ska hjälpa laget.

  Sirius uppträdande efter insläppta mål signalerade, i alla fall hos mig, konstruktivitet och en god laganda.

  Nu väntar ett (olägligt?) landslagsuppehåll och sedan IF Elfsborg på Borås Arena om cirka två veckor.