Kalmarseger mot ett svagt Hammarby

Hammarby IF gästade ikväll Kalmar och Guldfågeln Arena. I en icke så välspelad match kunde Kalmar FF vinna med 2-0.

Första målet, i matchminut 78, var ett självmål från gamle KFF-spelaren Solheim. Spiken i kistan kunde sedan inhopparen Ring sätta genom att curla in bollen i bortre hörnet några minuter före slutsignalen.

Kalmar FF byggde vidare på spelsystemet 3-4-3 och lyckade initialt bra mot ett 4-2-3-1-spelande Hammarby. Kalmar var starka i försvarsspelet på offensiv planhalva, den direkta återerövringen var fin vilket gjorde att man kunde skapa ett tryck på motståndaren.

  Och just detta spelsystem gör det möjligt att skapa ett stort tryck på motståndaren vid bolltapp högt upp på offensiv planhalva. Det finns då 3 forwards som kan dyka in i en förstapress och fyra mittfältare som kan agera i en täckningsroll med stöd av tre centrala försvarare.

  Kalmar hade framför allt en bra period från matchminut 12 och 7-8 minuter framåt. Här borde man tagit vara på övertaget och satt sina chanser – för chanser skapades. Exempelvis hade Fejzullahu ett par chanser där i alla fall en boll borde suttit.

  Halvtid: 0-0.

  Bägge lag gjorde varsitt byte inför den andra akten. Ring som ryktats varit sjuk i veckan bytte av Larsson, och Andersen i Bajen gick ut till förmån för Dibba. Spelare med speed in alltså.

  Det skedde också en del taktiska förändringar i detta skede. Exempelvis flyttade M.Hallberg över till vänster och Ring till höger så att bägge fick sina bästa fötter inåt i planen.

  Ovanstående spelare ligger bakom bägge mål. 1-0-målet kommer efter att M.Hallberg vikt in i straffområdet och spelat en boll mot bortre yta där egentligen ingen förutom Solheim är. Solheim å sin tur måste ha missbedömt situationen och helt ensam glider in bollen i öppet mål.

  Det andra målet kommer efter att Ring hotat inåt i planen och hittar ett avslut i det ”långa” hörnet. Bra prestation, bra mål. Ring har varit bra för Kalmar under höstsäsongen. Han har hittat en roll i laget som passar honom och hotar ordentligt när han bryter in i banan så som han gör vid målet (och har gjort i flera tidigare matcher).

  Det finns både för- och nackdelar att ha sin bästa fot inåt i planen men i Rings fall har det endast varit en stor fördel för både honom och lagets sätt att skapa målchanser.

  (Ring i ett favoritläge, 1v1 där han kan hota både på in- och utsidan).

  (Ring väljer att kliva inåt, mot golden zone, Sachpekidis löper diagonalt och öppnar upp en bra yta där Ring kan kliva in med sin bästa fot i skottläge).

  (Fin ”curl” i bortre hörnet. Ett bra fotbollsmål).

  Kalmar FF vinner rättvist. De gjorde vad som krävdes. Men det var en match som präglades av mängder av tekniska misstag från bägge lagen – men framför allt från Hammarby.

  Stundtals var Hammarbys spel under all kritik. Bollbehandlingar och passningar som gav väldigt mycket övrigt att önska.

  Segern betyder att Kalmar FF slipper bli inblandade i en kvalstrid med tre omgångar kvar. Kvalplatsen får istället Jönköpings Södra och GIF Sundsvall göra upp om.

  Grattis Malmö FF till SM-guldet. Rättvist och väldigt väntat.