Blogg

Kalmar FF studsade tillbaka; tog poäng och höll nollan

Hade någon sagt till mig inför matchen att Kalmar FF skulle hålla nollan mot Malmö FF hade jag inte trott på det. Men så blev det. Kalmar nollade Malmö på Guldfågeln Arena och slutresultatet skrevs till 0-0.

Swärdh gjorde några byten jämfört med matchen mot Sirius, exempelvis tvingades målvakten Söderberg kasta in handduken på grund av en skada och in klev Hägg Johansson. Även D.Elm var tillbaka i elvan samtidigt som Johansson säsongsdebuterade från start.

Kalmar FF lade stor vikt vid försvarsspelet – föga förvånande. Man försvarade sig lågt och höll ett bra och tajt avstånd mellan sina lagdelar. Det fanns en tydlighet med vem som skulle göra vad i det kollektiva försvarsarbetet. Tillbaka till de så viktiga grunderna alltså.

  (Ett försvarsinriktat KFF tog en pinne och höll en stark nolla mot MFF. Man försvarade sig på ett kollektivt bra sätt, hade tajt mellan lagdelarna och lät MFF spela utanför dem. KFF försvarade den centrala ytan på ett bra sätt och MFF skapade inte många heta lägen. Ett fall framåt för KFF).

  (Ett försvarsinriktat KFF tog en pinne och höll en stark nolla mot MFF. Man försvarade sig på ett kollektivt bra sätt, hade tajt mellan lagdelarna och lät MFF spela utanför dem. KFF försvarade den centrala ytan på ett bra sätt och MFF skapade inte många heta lägen. Ett fall framåt för KFF).

  Kalmar tog inga risker. Bollarna som kom mot backlinjen skulle resolut tas bort; det var inte många bollar spelarna försökte sätta ner till varandra för att kunna ställa om till anfallsspel. Spelyta 3, som varit ett så stort problem tidigare, skyddade man på ett bra sätt. Det var riskminimering på hög nivå.

  Kalmar jobbade hårt försvarsmässigt och vad blir lidande då? Jo, det offensiva spelet. Kalmar orkade, eller klarade inte av, att ställa om på ett önskvärt sätt från försvarsspel till anfallsspel. När Kalmar vann bollen var det trångt, och när man vinner bollen måste man ut på fria ytor, både med spelare och boll.

  Detta lyckades inte Kalmar med. När man vann bollen tvingades man oftast till en svårare passning på en markerad spelare som tappade bollen. Här finns det en stor förbättringsåtgärd till nästa match. Vid bollvinst; gör planen större så snabbt du kan.

  Jag tror att matchen – resultatet och den intakta nollan – kommer att ha stor effekt på laget och spelarna. Det kollektiva självförtroendet, som sannolikt var på botten inför matchen, fick sig en rejäl skjuts uppåt inför den så viktiga matchen mot Halmstads BK på måndag.

  Jag väljer att se på matchen på ett positivt sätt för Kalmars del. Att det offensiva spelet lyste med sin frånvaro eller att Malmö FF stod för en riktigt svag insats (med ett par av sina absoluta nyckelspelare på bänken) som innefattade mängder av tekniska fel – lägger jag inget större fokus vid en kväll som denna.

  Den viktiga poängen och nollan är det primära.

  Som sagt, Halmstad på måndag, där måste säsongens första trepoängare inkasseras. Inget annat.