Inspirerande tränaruppdrag kommande säsong

Jag har signat på att avtal som huvudtränare för moderklubben Lindsdals IF. Kontraktet sträcker sig över två år – dock har bägge parter möjlighet att avsluta kontraktet efter en säsong, i november 2016.

Jag är tacksam över möjligheten att få komma hem till Kalmar och tillbaka till Lindsdals IF. Att få chansen att leda ett lag i division 2 – denna gång som ensam huvudtränare – är en mycket inspirerande uppgift och utmaning.

Ledarskap har alltid intresserat mig. I flera olika miljöer genom åren har jag tagit på mig diverse ledarroller. Både informella och formella sådana. Därför känns det extra kul att kunna ha ledarskap som arbete – om än endast på deltid som det kommer att bli framöver.

  Jag vet att jag har mycket att ge. Men jag vet också att jag har mycket att lära. Väldigt mycket. Jag har dock utvecklat och lärt mig mycket kring coaching och ledarskap under det gångna året i Australien och Melbourne. Både när det gäller det teoretiska och praktiska. Jag har studerat ledarskap och idrottspsykologi samtidigt som jag har coachat runt 250 timmar fotboll.

  Av naturliga skäl känner jag mig mer rustad att gå in i en ledarroll nu än vad jag gjorde inför säsongen 2014 då vi bedrev delat ledarskap i LIF. Då var jag tänkt som spelande tränare, dock satte en tredje korsbandsskada stopp för spel. Detta påverkade även mitt ledarskap då jag missade viktiga delar av försäsongen i samband med operation och sjukskrivning.

  Nu har jag haft tid att reflektera kring vilken ledare jag vill vara. Jag har exempelvis lärt mig mycket kring gruppsykologi och vilka metoder som jag vill tillämpa för att maximera prestationer – både på lag- och individnivå.

  Något som jag vill ska genomsyra mitt ledarskap – och den trupp och de individer jag arbetar tillsammans med – är ledord som respekt, gemenskap och glädje. Kan man få alla att anamma detta, få alla att dra åt samma håll, göra det tillsammans, är mycket vunnet och då har vi skapat en trivsam miljö att vistas och utvecklas i.

  Men det är lättare sagt än gjort. Det är enkelt att prata – eller som i detta fall att skriva – om önskvärda tillstånd i en trupp och kring ett ledarskap. Det är desto svårare att omvandla det till praktik. Men det är en målsättning att sträva mot och arbeta kring.

  Det finns självklart saker jag vill sätta min prägel på när det gäller det taktiska; spelsystem och vilken typ av fotboll vi vill bedriva. LIF har länge varit bra på att spela omställningsfotboll och det har gett oss många segrar genom åren. Däremot vill jag förbättra och utveckla vårt spel med boll. Att vi kan bli tryggare med bollen, och bedriva ett bättre passningsspel, och på så sätt ”äga” matcher i större utsträckning än vad vi tidigare gjort. Jag tycker att det finns både kunskap och kvalité redan i befintlig trupp kring dessa bitar.

  Division 2 är en svår nivå att verka på. Det är mittemellan professionalism och amatörism. Ett fåtal klubbar på denna nivå kan betala höga löner och ställa stora krav på sina spelare. Lindsdals IF är inte en sådan förening, på gott och ont (mest gott). Här har vi en utmaning, att istället för höga löner, måste vi kunna erbjuda andra saker till våra spelare.

  För mig ligger glädje och gemenskap högt på en sådan agenda. Ska vi träna fotboll fyra gånger i veckan och åka ner till Malmö för bortamatcher ett större antal gånger under säsongen måste dessa ingredienser finnas. Det måste helt enkelt vara roligt att lira boll.

  Det är även viktigt att erbjuda bra träningsmöjligheter. Planerade och uppstyrda träningar med ett syfte i dem. Jag har flera gånger själv, när jag var spelare, genomfört träningar där jag inte ens blev svettig och efteråt undrat vad vi egentligen gjorde där. Mitt mål är att få ut något från samtliga sammankomster vi har.

  Jag tycker också det är viktigt att vi kan erbjuda en bra miljö för hungriga spelare – killar som verkligen vill något med sin fotboll. Kunna erbjuda dem fina möjligheter till utveckling och utbildning, vilket kan leda till att den spelaren efter någon, eller några säsonger, tar klivet in i elitfotbollen.

  Det är en snårig balansgång dock. Vi kommer att ha studerande, unga spelare, som brinner för sitt fotbollsspel. Vi kommer även ha spelare som är upp emot 30 år där andra saker ibland måste, och med all rätt, bör prioriteras (familj/jobb) före exempelvis en träning. Det gäller att hitta ett bra upplägg där bägge ”grupper” kan motiveras och stimuleras.

  Till sist.

  Jag vill passa på att lyfta på hatten för Peo och Edman samt övrig ledarstab, och givetvis också spelarna i Lindsdals IF. Jag tycker att de har gjort ett mycket bra jobb under året. Bottentippade inför säsongen, men låg stundom, med god marginal, på den övre halvan. Till slut blev det en sjundeplats med 38 inspelade poäng vilket jag ser som en stark bedrift.

  Det finns mycket kvalité i den befintliga truppen. Det finns en fin mix mellan äldre och unga. Mitt mål, och förhoppning, är att större delen av denna trupp väljer att köra vidare över 2016. Kan vi dessutom krydda med några hungriga nyförvärv tror jag att nästa år kan bli riktigt intressant.

  Tack för alla glada tillrop och grattis-hälsningar kring uppdraget.