Fyndig anfallsfotboll och filmningar på Hisingen

En dryg halvtimme innan matchstart mellan BK Häcken och Kalmar FF stod det klart att det allsvenska kontraktet var säkrat för de rödas del.

Hammarby IF hade slagit Kalmars bottenkollega GIF Sundsvall med 4-1 på bortaplan. Det väntade alltså ingen livsviktig match för Kalmar FF.

I Kalmars startelva fanns unge Edqvist med. Ynglingen startade som forward bredvid Fejzullahu. Tanken var antagligen att finna en bra dynamik här. Edqvist som djupledshot med sin fina snabbhet och Fejzullahu som mötande.

  I försvarsspelet låg Kalmar i formationen 5-3-2, och man låg relativt lågt och väntade på omställningslägen.

  (KFF låg idag relativt lågt i sitt försvarsspel. De vill pressa motståndaren utåt, bort från farliga ytorna centralt, men detta misslyckades i dagens match och Häcken tilläts att styra och ställa i samtliga fem korridorer).

  När det gäller offensiven bildade Kalmar (sin vana trogen numera) en trebackslinje i speluppbyggnaden, där tre relativt bra passningsfötter i Dyrestam, V.Elm och Agardius, ska hitta vägar framåt i banan.

  (I speluppbyggnaden överger de sin fembackslinje och behåller tre spelare längst bak, där främst V.Elm ska styra uppspelen. Det blev dock inte mycket av den varan då fokus fick läggas på försvarsspel).

  Idag fick Kalmar mestadels fokusera på försvarsspelet, det var inte ofta Kalmar opressat fick bygga spelet nedifrån. Det var inte heller många kontringslägen som Edqvist kunde utnyttja.

  Ring, som under hösten visat gryende form, hade idag en annorlunda roll till vänster på ett tremannamittfält. Han kom inte till sin rätta där.

  Kalmar vill pressa motståndaren utåt, från de farliga ytorna centralt. Detta misslyckades fatalt idag. Framför allt under den första halvleken.

  BK Häckens fyndiga och rörliga anfallsspel vållade Kalmar stora bekymmer. Fina kombinationer i samtliga av planens fem korridorer gjorde att Häcken skapade mängder av kvalitativa målchanser.

  Bortsett från en fin anfallsfotboll uppträdde Häcken bra i försvarsspelet, och då främst kring den höga och direkta återerövringen av boll.

  Kalmar fick i dessa skeden knappt en lugn stund, och detta är något som coach Stahre utvecklat i Häckens arbetssätt (och Stahre själv manar på spelarna tufft i dessa lägen vilket är intressant att höra).

  Trots dominans från Hisingenlaget var det 0-0 i halvtid, mycket tack vare bra målvaktsspel från Hägg Johansson.

  Precis före halvtidsvilan gick V.Elm omkull i eget straffområde, utan att bollen var i närheten. Jag var övertygad om att han hade fått en tuff och ful smäll av en motståndare.

  Av reprisen att döma såg man knappt något inträffa, och i Cmore-studion var främst Axén inte nådig mot KFF-backens uppträdande och menade att det var en klar filmning.

  Rött kort på Abubakari och Kalmar fick en fin möjlighet att – rent spelmässigt – ta sig tillbaka in i matchen med en man mer på planen.

  Det gick sådär. Spelet jämnade förvisso ut sig men det var hemmalaget som fortsatt var det bättre laget.

  1-0 kom efter att Paulinho snurrat upp Dyrestam och sedan lagt sig en bit in i straffområdet. En horribel filmning. Synden straffade sig själv.

  Matchavgörande, 2-0-målet, i den 71:a minuten var vackert. Bollen nådde till slut fram till Mohammed som med skallen styrde in segermålet.

  BK Häcken är helt enkelt för bra idag och personligen tycker jag det är kul att se Häckens fyndiga och rörliga anfallsspel kryddat med en stark återerövring av boll.

  Kalmar FF är som sagt klara för allsvenskt spel 2018. Efter en svag vår vände de på skutan; tack vare coach Bergstrand (med övrigt ledarteam) och ett gäng nyförvärv – som både spetsade och breddade truppen – vilket var det som visade sig behövas. Bra jobbat.