Blogg

Formstarkt Kalmar FF och taktiska förändringar

Kalmar FF åkte upp till Sundsvall och Norrporten Arena och gjorde vad som krävdes. GIF Sundsvall slogs tillbaka med 3-1 och viktiga poäng kunde inkasseras.

När den tjugonde omgången summeras ligger Kalmar FF på tolfte plats vilket betyder att man tog sig förbi Jönköpings Södra i tabellen.

Det ser ljust ut och formen är god med fyra vinster på de fem senaste matcherna.

  Som bekant tvingades Bergstrand till en del förändringar i startelvan. Romario och Biskupovic saknades på grund av avstängning. H.Hallberg och Dyrestam ersatte och bägge gjorde det bra. Den sistnämnde stod för en stabil insats och jag tror att vi kommer att få se honom från start även i fortsättningen. Med sin snabbhet och följsamhet kompletterar han V.Elm på ett bra sätt.

  Kalmar inledde matchen bra. Exempelvis tryckte man på och skapade möjligheter vilket resulterade i fyra hörnor efter dryga tio minuter.

  Utdelningen skulle också komma i den trettonde minuten när Ring får bollen mot fötterna en bit utanför offensivt straffområde. Han håller i bollen fint och smart curlar in den vid bortre stolpen med precision. Ett bra och lurigt avslut.

  Det tidiga 1-0-målet gjorde att Kalmar FF med tålamod kunde ligga rätt i positionerna och låta Sundsvall ha bollen i relativt ofarliga ytor.

  Sedan Bergstrand kom tillbaka till föreningen har han tryckt på pressen, det kollektiva försvarsspelet, och tydligheten kring detta. Något vi också sett fungerat bra (förutom mot MFF) den senaste tiden.

  Initialt låg Kalmar relativt lågt i försvarsspelet idag. Man prioriterade att täcka de centrala ytorna och lät bollen gå ut mot kanterna. Pressen inleddes antingen vid offensiv cirkelkant alternativt ännu lägre ner då forwards, Romario (den andra) och Fejzullahu, droppade ner till egen planhalva.

  Jag gillar tålamodet här. Låt motståndaren hantera bollen (på sin planhalva) och flytta laget tillsammans. Och när bollen kommer in på egen planhalva så är pressen synkad och aggressiv.

  Dock oroade Larsson, den fine offensive högerbacken i Sundvall, en del gånger under den första halvleken. Bergstrand gjorde i andra halvleken en taktisk förändring här, vilket jag återkommer till.

  (KFF valde idag ett relativt lågt utgångsläge i sitt försvarsspel och där man prioriterade att hålla motståndaren utanför sig).

  (KFF valde idag ett relativt lågt utgångsläge i sitt försvarsspel och där man prioriterade att hålla motståndaren utanför sig).

  Överlag en OK genomförd halvlek. Främst defensivt. I offensiven fanns det mer att önska. Dels vart det många enkla bolltapp när man vunnit boll, sedan upplever jag spelet som statiskt där för många vill ha bollen på fötterna. Jag efterlyser fler djupledshot.

  Detta är dock mycket kopplat till spelarnas egenskaper, och idag valde Bergstrand exempelvis att starta med två forwards som enligt mig är bäst när de får boll mot kroppen.

  2-0-målet kommer psykologiskt viktigt. Den andra halvleken är bara några få minuter gammal när Nouri trycker in en boll i straffområdet som en Sundsvallförsvarare styr in i eget mål med huvudet. Ett klassiskt ”turmål”? Nej.

  Det är ett mycket vackert fotbollsmål. Dels är det en fin spelvändning från Kalmars vänsterkant ut mot Nouri till höger. Nouri sätter direkt bollen i djupled mot en löpande Ring (bra djupledslöpning och passning).

  Ring håller i bollen. Och istället för att stanna kvar som ytterback, som många spelare till och med på allsvensk nivå gör, trycker Nouri iväg offensivt för att erbjuda en ganska låst Ring ett alternativ. Nouri slår ut sin spelare i löpduellen, Ring knackar ner bollen till Nouri som med hårdhet sätter in den i straffområdet. Som sagt: ett mycket fint anfall och bra mål utifrån flera parametrar.

  (Ett fint fotbollsmål och Nouri står för bra aktioner hela vägen fram till målet).

  (Ett fint fotbollsmål och Nouri står för bra aktioner hela vägen fram till målet).

  (Ring gör det också bra som väntar in Nouri och kliver in i banan och sedan sätter den kort i djupet så Nouri kan trycka till med första tillslaget).

  (Ring gör det också bra som väntar in Nouri och kliver in i banan och sätter en kort passning i djupet så Nouri kan trycka till med första tillslaget).

  Matchen dödas efter drygt 60 minuter efter en Ring-hörna som når fram till en helt omarkerad V.Elm som på halvvolley smäller in bollen i bortre krysset. Mycket bra tekniskt nummer av kaptenen.

  Hallenius reducerar dock några minuter senare efter ett fint inspel från Larsson på högerkanten. Målet gav förvisso Sundsvall en del energi men Kalmar höll ut och resultatet kunde stå sig.

  Efter 65 minuter byttes Agardius in istället för Fejzullahu och en taktisk intressant förändring skedde. Agardius tog plats till vänster i backlinjen och Larsson klev i utgångsposition upp i en mittfältsroll. Stundtals agerade Larsson just mittfältare i en 4-5-1-formation.

  Men så fort högerbacken Larsson (Erik i Sundvall) klev framåt, föll Larsson (Stefan i KFF) ner i en fembackslinje för att bevaka sin namne i Sundsvall. Ett bra drag då Sundsvall-Larsson hade varit ett hot utifrån sin kantposition under stora delar av matchen (nog förstår man varför han antagligen kommer hamna i Malmö FF framöver; en mycket fin spelare).

  Var detta slumpen att Bergstrand valde att göra så här? Antagligen inte, utan man hade såklart koll på just detta hot sedan tidigare när man scoutat motståndaren. Och under veckan tränade KFF just i denna formation med Larsson som utgick som vänsterytter men droppade ner i en fembackslinje när det krävdes.

  Intressanta detaljer, och kul för egen del som följt en del träningar den senaste tiden och kunna se ”röda trådar” från träning in till match.

  (Taktiska förändringar under andra halvlek, från ett 4-4-2 till ett 4-5-1/5-4-1 - S.Larsson utgångsposition baserades på vart E.Larsson befann sig. För övrigt fina försvarslinjer i detta moment).

  (Taktiska förändringar under andra halvlek, från ett 4-4-2 till ett 4-5-1/5-4-1 – S.Larsson utgångsposition baserades på vart E.Larsson befann sig. För övrigt fina försvarslinjer i detta moment).

  (Här en sekvens när E.Larsson befinner sig högt upp; då faller S.Larsson ner som en femte back i KFF-försvaret).

  (Här en sekvens när E.Larsson befinner sig högt upp; då faller S.Larsson ner som en femte back i KFF-försvaret).

  Först väntar en derbymatch; Nybro IF – Kalmar FF i Svenska Cupen på torsdagen. Och på söndag tar man emot fräcka nykomlingen SiriusGuldfågeln Arena. Två intressanta drabbningar. Två segrar?