Blogg

Drömmål gav Kalmar FF segern

Kalmar FF tog en mycket viktig seger i dagens match mot bottenkollegan Halmstads BK. Andra raka nollan av Hägg Johansson och en 2-0-seger kunde räknas in.

Kalmar inledde matchen trevande. Det var istället Halmstad som tog grepp om matchen och hade ett fint läge efter endast 45 sekunder, men skottet blockades av Romario i Kalmars straffområde i absolut sista sekund.

Det kunde ha blivit en mardrömsstart för Kalmars del och en drömstart för Halmstads del, som inför matchen, hade gått mållös i tre raka matcher.

  Tio minuter in i matchen fick Kalmar ett tydligare grepp om tillställningen och den första halvleken var en jämn historia. Det var en halvlek som präglades av kamp och tekniska misstag. Det var inget ordnat spel från något av lagen och bollen bytte ägare alldeles för ofta för att vara en match av god allsvensk dignitet.

  Vi fick dock se briljans från M.Hallbergs högerfot i den 33:e minuten då han tryckte till bollen som seglade in otagbart i keeperns vänstra kryss. Ett fantastiskt fint skott.

  Jag vill också, vid detta mål, lyfta fram Kalmars direkta återerövring av bollen några sekvenser före M.Hallbergs avslut.

  Kalmar försökte sig på ett kombinationsspel precis utanför offensivt straffområde men blev av med bollen, och då är det otroligt viktigt att få stopp på motståndaren; fördröja, eller helst av allt vinna tillbaka bollen.

  Det var precis detta Kalmar gjorde genom en aggressiv T.Eriksson som klev in och vann tillbaka bollen vilket gjorde att Kalmar kunde behålla den högt upp på motståndarens planhalva och återetablera sitt anfallsspel.

  (Sekvenser före M.Hallbergs vackra 1-0-mål gör T.Eriksson ett viktigt arbete och direkt efter att KFF tappat bollen vinner tillbaka den. Just detta, att direkt ställa om från anfallsspel till försvarsspel gjorde KFF bra i denna match, och är en viktig ingrediens i ett väl fungerande försvarsspel).

  (Sekvenser före M.Hallbergs vackra 1-0-mål gör T.Eriksson ett viktigt arbete och direkt efter att KFF tappat bollen vinner tillbaka den. Just detta, att direkt ställa om från anfallsspel till försvarsspel gjorde KFF bra i denna match, och är en viktig ingrediens i ett väl fungerande försvarsspel).

  Att direkt ställa om vid bolltapp till ett kompakt och aggressivt försvarsspel har Kalmar gjort bra de senaste två matcherna och det är en tydlig skillnad mot tidigare.

  Halvtidsvila, 1-0 Kalmar FF.

  Den andra halvleken var knappt fem minuter gammal när Pekalski gör ner Romario några meter utanför HBK:s straffområde. Fram stegar V.Elm, som med otäck precision, överlistar både mur och målvakt. Ännu ett vackert fotbollsmål av Kalmar FF.

  Andra halvlek liknande annars den första. Spelet böljade fram och tillbaka, och den högoktaniga underhållningen uteblev även här.

  Sammanfattningsvis: Kalmar FF har börjat få i ordning på sin defensiv. Kollektivet gör de saker de förväntas göra i det defensiva arbetet. Grunderna sätts på ett bra sätt och ingen faller ur ramen.

  Nu gäller det att växla upp i det offensiva spelet, och där finns det väldigt mycket att utveckla. Idag är det två fantastiska individuella prestationer som bidrar till de bägge målen.

  I övrigt har Kalmar även denna match svårt att spela sig fram till klara målchanser. Inlägg från yttre korridor kunde vi se en del av idag, och därifrån är det svårt att bidra med assist. Främst måste bollen in i den inre och centrala korridoren för att öka chanserna till att göra mål.

  Något som gör mig otroligt förvånad är att man väljer att byta in Papa Diouf, som varit skadad, i den 70:e matchminuten och byter ut honom i den 88:e matchminuten. Sannolikt har han fått känning i sin gamla lårskada.

  På denna nivå måste man ta bättre hand om sina spelare och veta när spelaren är redo att kliva in i matchspel igen. Jag ser ingen som helst anledning till att chansa. Liknande var det med Eid, som på försäsongen tvingades kliva av tidigt mot Östers IF, då han fått känning av sin gamla skada.

  Hur som helst. Dagens seger var minst sagt behövlig, både för gruppen och för tabelläget.