Amsterdam, Van´t Ship och allsvensk omstart

För en dryg vecka sedan passade jag på att åka till Nederländerna för ett besök hos min bror Erik med familj. Det var kul att träffa dem och umgås tillsammans över några dagar. Det var även kul att hänga med min brorson Olle. En fin och välmående grabb som gillar att leka och busa.

Här nedan traskar vi gatorna fram efter ett angenämt sushibesök i 120 000-staden Zwolle, en stad som ligger en dryg timme öster om Amsterdam.

  Under en eftermiddag fick även jag och Erik umgås på tumanhand då vi spenderade några timmar i Amsterdam. Exempelvis dinerade vi på trendiga W Amsterdam Hotel uppe i dess skybar, och vill man ha ett skönt lounge-häng en tidig fredags- eller lördagskväll rekommenderas detta starkt.

  Vi strosade även runt på Amsterdams klassiska kanalgator relativt planlöst (jo planlöst, jag lovar). Och – tro det eller ej – så traskade vi rakt in på mytomspunna Red Light Dristrict.

  Detta väckte gamla minnen från en klassisk fotbollsgymnasieresa i mitten av 00-talet. Denna gång vandrade vi inte planlöst runt i Amsterdam, utan destinationen var klar och tydlig; vi måste reka det där Red Light District-stället vi hört så mycket om.

  Sagt och gjort. Men det var inte jättekul och sanningen var att det var ganska obehagligt. Framför allt när vi blev ”haffade” av en lurig narkoman som ville ha cash av oss. Alla sprang utom Gus som stod kvar, och paralyserad av rädsla stammade fram ”eeeeeeehhhh take my Euros mate”.

  (Gus och jag. FG-resa på det glada 00-talet. Gus skulle senare få en traumatisk upplevelse på Red Light…)

  Som tur var slapp Erik och jag handskas med sådana typer denna gång.

  Hur som helst – förutom att hälsa på Erik, Lou och Olle – var jag också där i utbildningssyfte. Jag besökte Eriks klubb PEC Zwolle och hade möten inbokade med ”trainer” och jag besökte träningar samt tittade på matchen mot FC Groningen.

  (Possession-spel i träning).

  Det är intressant att besöka en sådan miljö och försöka snappa upp så mycket som möjligt. Inte i syfte att kopiera något utan snarare reflektera hur man själv arbetar samt plocka med sig små konkreta saker till sin egen ”verktygslåda” i framtiden.

  Chefstränaren, eller ”trainer” som spelarna kallar honom för, är ny för säsongen. John Van´t Ship har en gedigen spelar- och tränarkarriär bakom sig. Han har spelat i Ajax samt Genoa och firat triumfer med det Nederländska landslaget på 80- och 90-talet.

  Hans tränarkarriär startade i Ajax ungdomsakademi för att sedan kliva hela vägen upp till A-laget, därefter var han assisterande tränare i det Nederländska landslaget, och på senare år har han verkat i mexikanska storklubben Chivas samt Melbourne City.

  Jag satt ner en halvtimme med Van´t Ship och samtalet kretsade bland annat kring ledarskap, olika typer av arbetssätt och vad hans goda vän och fotbollslegend Johan Cruyff lärt honom. Intressant och tacksamt för min del.

  Zwolle mötte på lördagskvällen Groningen – och efter att ha kommit tillbaka från både 0-1 och 1-2 kunde man också avgöra matchen på övertid då snidaren Mokhtar stänkte in 3-2-målet. Stämningen var på topp och efter slutsignalen flödade ölen friskt i arenans katakomber.

  (Inför Groningen. Detaljerad laguppställning med styrkor/svagheter kring respektive spelare i motståndarlaget)

  Erik var aktuell att starta matchen men fick tyvärr känning i baksida lår vilket tvingat honom till rehabträning de senaste 10 dagarna. Jag hoppas att han kommer tillbaka starkt inom kort.

  (Erik rehabtränar tillsammans med det stora löftet Philip Sandler).

  PEC Zwolle har startat ligan riktigt bra och ligger för närvarande på en stark fjärdeplats med 14 inspelade poäng på sju matcher. En överraskning så här långt då de räknas som ett typiskt mittenlag.

  Förhoppningsvis fortsätter ”trainer” leverera. Truppen är relativt tunn men inhyser hög kvalité. Vi får se om Verheijens periodiseringsupplägg, som Van´t Ship arbetar en del efter, håller spelarna friska över tid.

  ***

  Inom kort, efter landslagsuppehållet, är det åter dags för allsvensk fotboll. Fyra matcher kvar innan serien summeras i början av november.

  Kalmar FF tar på måndagen emot Hammarby IF i en intressant drabbning. Tar KFF en trea där behöver de definitivt inte oroa sig för någon kvalplats.

  Tot ziens!